ZUBATAC

Forum o moru i morskom ribolovu
Sada je: sri sij 28, 2015 3:08 pm.

Vremenska zona: UTC + 01:00Welcome
Proradila je klubska stranica - www.zubatac.hr - Posjetite je i komentirajte ovdje na forumu
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: bibi
PostPostano: ned ožu 02, 2008 2:12 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri sij 30, 2008 6:42 pm
Postovi: 477
BIBIJEM NA PROLJETNE ORADE

Športski ribolov, br. 110

Igor Zdenjak
Debeli i tvrdi crv čudnog izgleda i imena pokazao se izvanrednom ješkom za oradu. Mala ga riba ne može brzo oštetiti, a tekućina koju ispušta snažno mami "kraljicu" kojoj je namijenjen. U prvim proljetnim pohodima na orade bibi je praktično nezamjenjiv...


Mada mnogi ribiči uzduž naše jadranske obale zaziru od velikoga ružnog crva debele, tvrde kože i specifičnog, neugodnog mirisa, zapravo su svjesni činjenice da je bibi odlična ješka koja mami upravo orade, i to one prave proljetne kapitalke. Oni pak koji već godinama love na bibija šute o njegovoj uspješnoj primjeni, loveći dvostruko više od ostalih, obmanjujući neupućene izgovorom da je bibi uvozni mamac i da je upitna njegova upotreba u športskom ribolovu na našoj strani Jadrana. Zašto je bibi tako neodoljiv mamac i koje se njegove prednosti i mane?

Kako se bibi pojavio kao mamac

Talijanski su sabirači školjaka sedamdesetih godina sasvim slučajno naišli na tog crva iskopavajući školjke na muljevitim obalama venecijanske lagune. Nisu znali što bi s njim sve dok se jedan trgovac raznim mamcima nije dosjetio da bi taj crv tvrde kože i specifične boje mogao poslužiti kao mamac u morskom ribolovu. Rezultati pokušaja bili su više nego odlični, pa je taj talijanski domišljati trgovac, danas globalno poznat i odgovarajuće bogat, uvrstio bibija u svoj izvozni program učinivši ga legendarnom ješkom gdje god se lovi riba tvrda zuba. Kasnije su i na pješčanim obalama Normandije počeli vaditi bibije u komercijalne svrhe, a kako se kaže, ostalo je povijest. Bibijem se poodavno sjajno lovi na svim morima svijeta, ali i na hrvatskom dijelu Jadrana. Taj se osebujni crv nametnuo i pokazao kao dobar mamac prvenstveno za oradu. Od početka devedesetih, Talijani bibija i uzgajaju u lagunarnom mulju, u području s bočatom vodom, pa je tako jedno slučajno otkriće postalo osnovom ozbiljnoga biznisa.

Više je razloga zašto je bibi dobar mamac. Najvažniji faktor njegove izvanredne lovnosti je tvrda struktura cijelog tijela, a posebice vanjskog sloja (koža), što odbija veliki broj sitnih riba koje mekane mamce lako skidaju s udice i predstavljaju pravu noćnu moru ribičima. Da je to tako naučio sam iz prakse u situacijama kada su mali arbuni i špari grickali bibija tako da su ga samo lagano oštetili i nakon ponovnog zabacivanja orada ga je pokupila istom žestinom kao da je novi montiran na udici. Druga dobra osobina bibija je tekućina kojom je u potpunosti ispunjen. Nakon naticanja na udicu on ju počinje ispuštati, a ta tekućina neodoljivo privlači ribe i iz veće udaljenosti. Odlična je i bibijeva specifična boja koja ima lagano florescentni efekat i posebno se ističe prilikom ribolova noću, za punog mjeseca. Poznato je da su morske ribe prilično znatiželjne na boje, tako da je i to jedna od dobrih odlika ovog mamca.Kako ga iskopati ili kupiti

Poznato je da ga neki ribolovci na Jadranu sami kopaju na pješčanim i muljevitim plažama. U lov kreću na plaže koje su okrenute prema buri, nakon dužih perioda s jakim vjetrom i velikim valovima. Naime, tada u pješčanom plićaku dolazi do prirodnog prekopavanja dna uslijed valova i bibiji jednostavno ostanu vani na pjesak gdje ih samo treba pokupiti. Količine su male, ali ako znamo da je nabavna cijena kilograma bibija još uvijek dosta visoka unatoč tome što se danas legalno uvoze iz Italije i Francuske i više ne spadaju u "švercersko blago", zašto ne pokušati besplatno doći do dragocjenog mamca? Nakon što na ovaj ili onaj način nabavite žive bibije, a takvi su samo oni nabrekli, tvrdi i puni tekućine, važno je da ih potrošite u nekoliko dana. Držite ih na hladnom i vlažnom mjestu prekrivene novinskim papirom, pazeći pri tome da se jedinke što manje međusobno dodiruju. Dosta su osjetljivi i uz punu pažnju trajaće vam svega nekoliko dana. Ako sve dobro isplanirate i pogodite dobru proljetnu poziciju, sigurno vam bibija neće ostati za skladištenje. Duže čuvanje veće količine bibija moguće je samo na način da ga usolite, no to je tema idućeg broja Športskog Ribolova.

Montiranje bibija na sistem s jednom udicom

Tako tvrdog i velikog crva nemoguće je montirati direktno na udicu, pa je smišljena metoda naticanja bibija s pomoću oštre i tanke dugačke igle. Na kraju te dvadesetak centimetara duge igle mora biti ušica slična onoj kao na igli za montiranje boila u šaranskom ribolovu. Napravi se predvez dugačak 50 centimetara s vezanom udicom na kraju. Igla se provuče kroz bibija cijelom dužinom tako da viri s obje strane crva, zatim se kroz ušicu provede najlon i provuče kroz cijelog bibija. Nakon toga bibija na najlonu povucite sasvim na vrat udice tako da van crva viri samo vrh udice. Uvijek montirajte bibija tako da vam udica bude na tanjoj strani crva, jer riba je navikla da bibija napada upravo za dio koji i u prirodnom okruženju jedini viri iz pjeska. Proboden iglom bibi će u mlazu ispuštati svoju tekućinu, a što je manje ispusti time je vaša montaža uspješnija. No nemojte očajavati zbog mnogih loših montaža sa špricanjem na kraju, jer s vremenom ćete ući u "štos" i svaki crv će vam ostati pun tekućine. Ovako montirani bibi na predvezu vežite za vrtilo, a onda sve montirajte na "in line" sistem s kliznim olovom na osnovnom najlonu.


Pribor, tehnika i taktika za proljetni "oradolov"

Dobar je svaki pribor koji ste koristili do sada u ribolovu na orade, dakle ne trebate ništa posebno kupovati i nabavljati. Ipak predlažem neke sitnice koje su se u praksi pokazale bitne. Ownerove udice serije 5180 u veličinama 1/0 odličan su izbor za ribolov bibijem. Plitak kut udice i tanak, a dugačak vrat, i naravno Cutting Point oštrina ovu udicu stavlja na prvo mjesto izbora. Najlon za predvez treba biti u debljinama od 0,28 do 0,35 mm, ovisno od očekivanog ulova, preporuka je da bude jedan od fluorokarbonskih najlona. Težinu olova birajte prema poziciji na kojoj namjeravate loviti. U slučaju jakih morskih struja koristite plosnata olova do 80 grama ili nešto lakša. Ako je pozicija "pitomija" s pješčanim dnom bez struje, koristite što lakša olova. U ribolovu orada rola mora nakon zabacivanja kliznog sistema ostati otvorena, kako riba ne bi osjetila niti najmanji otpor nakon što uzme mamac. Pravilo koje vrijedi u ribolovu bilo kojim drugim mamcem za oradu, vrijedi i kod bibija - pustite oradi da nosi mamac tako da ne osjeti nikakav otpor. Pustite ribu da nosi mamac nekoliko metara, a tada preklopite rolu i zatežite svom snagom. Orada je poznata kao pravi fajter, zato kočnicu role treba precizno i mekano podesiti da ne dođe do prekidanja najlona za onog najopasnijeg prvog bijega. Često orada krene prema obali i najlon opusti, pa treba brzo namotavati rolu dok opet ne ostvarite kontakt s ribom. Sporost prilikom ovog manevra plaćate sigurnim gubitkom ulova.

Dobre proljetne pozicije

Odlične su pozicije sa pješćanim dnom prošaranim stijenama gdje u velikom broju ima školjki kao što su dagnje, a posebno su dobri tereni bogati kunjkama. Naravno, orada voli terene s jakim morskim strujama tako da i na taj detalj obratite pozornost. Potražite terene s dubinama do dvadeset metara i naglim prelazima u još veću dubinu. Prvi proljetni pokušaji trebaju biti vezani uz noćni ribolov za punog mjeseca. Noćni ribolov orada tijekom ostatka godine nije baš osobito uspješan, no sada, u rano proljeće, upravo je noć punog mjeseca pravi trenutak za dobar ulov. Ako pogodite pravu poziciju i naiđete na gladno jato orada, ulov može biti obilan, a kako bi i sljedeće proljeće imali što loviti na toj poziciji, nedorase primjerke pustite natrag u more.Gdje kupiti bibije?

Nekoliko dana prije nego krenete u pohod na orade, kontaktirajte ljude koji nabavljaju bibije iz uvoza. Osim što ste tako riješili nabavu mamaca, saznajte od njih kakva je situacija na terenu po pitanju ulova i dobrih pozicija. Ovi momci nisu samo dobri trgovci, nego su i odlični ribiči.

Na Krku zovite Marjana na broj mobitela 098 757 715, a u Puli kontaktirajte Petra na 098 334 141.

NAŠ SAVJET

Bibi se na iglu natiče isključivo samo s mekane i tanje strane tijela (glava , tamo gdje su mu mala, sitna ticala. Orada napada precizno napada baš taj dio bibija, što znači da upravo tu treba viriti vrh udice. Drugi kraj (zadak) vežite lažnim čvorom od predveza, pogotovo ako lovite velikim bibijem, dužim od deset centimetara.


Vrh
 Profil  
 
 
 Naslov: Re: bibi
PostPostano: pet srp 04, 2008 10:55 am 
Offline

Pridružen/a: pet vel 29, 2008 9:47 am
Postovi: 141
Biboni si u hladnjaku,sutra se ide na brač s barkom,pa će mo vidit radi li na otoku bibon kako ga od milja zovemo,BISTRO 8)


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: bibi
PostPostano: uto ruj 02, 2008 5:40 pm 
Offline

Pridružen/a: pet vel 29, 2008 9:47 am
Postovi: 141
Evo jedan savjet za bibije koji vam ostanu a ne znate šta s njima.Ostavite ih da krepaju da puste vodu iz sebe zatim kad puste vodu ocjedite ih (al bez maske ne pokušavajte) i u plastičnu posudu ih stavite i pospete s dvi šake krupne soli i zatvorite.Vjerujte tako pripremljeni su odlična ješka za lov pica i ostali sparida.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: bibi
PostPostano: sub lis 04, 2008 9:33 am 
Offline

Pridružen/a: pet vel 29, 2008 9:47 am
Postovi: 141
Evo biboni su spremni za sutra,zovu buru a po buri sam lovio odlično,idem na jednu poziciju na kojoj nisam bio cjelo ljeto,pa se nadam dobrom ulovu.
BIBONA SVAKOG U MOTAM U KUHINJSKI PAPIR,NAKON SVAKOG REDA KOJEG SLOŽIM MALO POPRSKAM VODOM DA IMAJU VLAGE SVE SLOŽIM U KUTIJU I U HLADNJAK,MOGU ŽIVIT I DO 5 DANA TAKO ,BUDU ODLIČNI


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: ned lis 05, 2008 5:37 pm 
Offline

Pridružen/a: pon vel 04, 2008 2:00 pm
Postovi: 68
Lokacija: Rijeka
Svaka čast, ko KUBANE. Dojde čoviku da pripali jednoga.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet lis 23, 2008 9:30 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet lis 23, 2008 9:22 am
Postovi: 2
..evo probaso sam bibija i ok su, zakacila su mi se tri velika ribona (cca 0,30kg) orada nijedna, međutim
muci me dal sam ga na pravu stranu naješkao...probio sam ga iglom na onoj strani gdje je vec kao neka rupica i tu ulazi dosta lagano
a izlazi na drugoj strani dosta teze i kad igla probije malo vode krene prskati iz njega..jel to dobro naješkano ????HVALA


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet lis 23, 2008 9:54 am 
Offline

Pridružen/a: pet vel 29, 2008 9:47 am
Postovi: 141
DT1950 je napisao/la:
..evo probaso sam bibija i ok su, zakacila su mi se tri velika ribona (cca 0,30kg) orada nijedna, međutim
muci me dal sam ga na pravu stranu naješkao...probio sam ga iglom na onoj strani gdje je vec kao neka rupica i tu ulazi dosta lagano
a izlazi na drugoj strani dosta teze i kad igla probije malo vode krene prskati iz njega..jel to dobro naješkano ????HVALA
ima ti on rupicu s obe strane,nabijaš ga s one strane gdje mu nekad izđe cjevčica


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet lis 23, 2008 10:01 am 
Offline

Pridružen/a: pet vel 29, 2008 9:47 am
Postovi: 141
pogledaj gore na ovoj slici koju sam objavio,s desne strane prvi ima tu cjevčicu,ubiti to mu je glava a s druge strane ima špicastu stranu sivkaste boje to mu je guz


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet lis 23, 2008 10:42 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet lis 23, 2008 9:22 am
Postovi: 2
..evo ovako, na slici ispod malbora 5-ti s ljeve strane, ja bi ga probio sa gornje strane....jel to ok???


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet lis 24, 2008 8:32 am 
Offline

Pridružen/a: pet vel 29, 2008 9:47 am
Postovi: 141
evo vidiš ovde razliku
ovo je guz
ovo je glava ovako kad izvuče glavu


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: čet vel 12, 2009 1:37 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet lip 06, 2008 2:52 pm
Postovi: 58
Dali je ko probao sam kopat bibija po muljevitoj obali, ima baš takve obale otvorene na buru na Susku, pa me zanima, dali ih i u Jadranu ima, samo ja ih još nikad nisam vidjeo nakom dugotrajne bure, da bi se oni prirodno iskopali.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: pet vel 13, 2009 9:51 am 
Offline

Pridružen/a: pet vel 29, 2008 9:47 am
Postovi: 141
Gaso je napisao/la:
Dali je ko probao sam kopat bibija po muljevitoj obali, ima baš takve obale otvorene na buru na Susku, pa me zanima, dali ih i u Jadranu ima, samo ja ih još nikad nisam vidjeo nakom dugotrajne bure, da bi se oni prirodno iskopali.
ČITA SAM U PROŠLOGODIŠNJEM oTVORENOM MORU,ČOVJEK IZ ZADRA SE PRIJAVIO S VELIKOM KOMARČOM I KAŽE DA ULOVIO NA BIBIJA KOJEG SAM VADI


Vrh
 Profil  
 
 Naslov:
PostPostano: uto lip 23, 2009 11:00 am 
Offline

Pridružen/a: uto lip 16, 2009 8:37 am
Postovi: 9
Zna li netko kako se jos kaze za bibija, tocan latinski naziv ili engleski ili bilo koji drugi naziv pod kojim je poznat.
Ono sto sam nasao je "lugworm" ali to nije bibi, slicno je njemu ali nije onaj koji mi kupujemo iz Italije.

I ako netko zna gdje i kako se oni vade, tj. da li ih ima tu kod nas na Jadranu da nam malo opisu to :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir:  
cron
suspicion-preferred